בטיחות ואזהרות בסיני

שתפו עם חברים ותראו מה הם אומרים

כמו בכל מקום בעולם, בטח במדינת עולם שלישי, גם בסיני לא הכל מושלם. יש דברים פחות נעימים, שצריך להיזהר מהם, וגם מטיילים ותיקים שמכירים היטב את סיני וביקרו בה מספר רב של פעמים אינם חסינים מהם. כאשר אנחנו מחוץ לבית אנחנו אורחים, והמציאות מתנהלת בכללים אחרים מאלה המוכרים לנו מהבית. לכן, חשוב להכיר את התרבות, להיות מודעים, להיזהר במקומות שצריך ולחזור הביתה בשלום.

כמובן אין שום כוונה לומר שהחוויה בסיני כולה היא כזו. כל מי שהיה בסיני כבר יודע שמדובר באחד המקומות המדהימים עלי אדמות – הן מבחינת הנוף, הן מבחינת האירוח והן מבחינת החוויה. אולם, כאמור, ניסיונות עוקץ, הטרדות וסכנות קיימות גם בסיני וחשוב מאוד להיות מודעים ולדעת לזהות כשזה קורה. הדבר הנכון הוא לא להתעלם מהמציאות ולספר לכולם שהכל בסדר, אלא להכיר אותה ולהתמודד איתה בכלים שיש ברשותנו. אז בואו נתחיל.

טיול בטוח בסיני

אזהרת מסע לסיני

הנושא שעולה מיד בהקשר של סיני הוא אזהרת המסע של המטה לביטחון לאומי. צריך לשים את זה על השולחן כבר בהתחלה – לדרום סיני יש אזהרת מסע ברמה 2 (מתוך 4), שאומרת שיש לשמור על ערנות ולנקוט אמצעי זהירות ככל שניתן. אין הנחיות מיוחדות לנוסעים לסיני מבחינה זו.

חשוב לומר שישראל יישרה קו עם מרבית מדינות העולם בשנת 2021, כאשר הפרידה את צפון סיני (שהוא אכן אזור לא יציב מבחינה ביטחונית), מדרום סיני שבה שוכנים החופים ואזורי התיירות האהובים על כולנו. צפון סיני נמצא תחת אזהרה חמורה, אולם המרחק שלו מדרום סיני הוא כ-600 ק"מ של מדבר והרים בלתי עבירים, וכל הדרכים מאובטחות היטב על ידי הצבא המצרי.

בסופו של דבר, ההחלטה היא רק שלכם. אין טעם לנסוע למקום שחוששים להיות בו (וזה יכול להיות גם ירושלים), ולכן השאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא "האם תרגישו בנוח עם נסיעה לסיני?". אם עניתם לעצמכם "כן" – לכו על זה. אין לנו ספק שתחזרו מרוצים.

נסיעות בסיני

הנסיעות בתוך סיני מתבצעות בעיקר באמצעות מוניות, ממעבר הגבול אל היעד שלכם וגם בין מקומות שונים בסיני עצמה. יש אפשרות להיכנס עם רכב פרטי אולם לא רבים עושים זאת ומרבית התנועה היא של מוניות. אנחנו מכירים את תרבות הנהיגה בסיני, ובטוחים שגם אתם. כבישי סיני הם לא רגועים במיוחד, והנהגים פעמים רבות מנסים לסיים את הנסיעה כמה שיותר מהר (כדי להספיק לנסיעה הבאה) וזה כמובן על חשבון בטיחות הנוסעים.

בנוסף, חלק מהמוניות הן ישנות, לא מתוחזקות כנדרש (שלא לדבר על כאלה בלי מזגן) ולעתים חסרים בהן אלמנטים בסיסיים של בטיחות, כמו חגורות. תרבות הנהיגה הזו הביאה לא פעם לתאונות בכבישי סיני, בהם היו מעורבים גם מטיילים ישראלים. זה קצת העיר את השלטונות בסיני שמקיימים מידי פעם ליווי משטרתי לשיירות רכבים על הכביש, אולם זה לא משהו שהיינו בונים עליו באופן קבוע.

מה אפשר לעשות?

אם כבר עליתם על מונית כזו, והנהג נוסע בצורה פרועה ולא בטיחותית – אל תהססו להעיר לו באסרטיביות. דרשו שלא יקיים שיחות טלפון בזמן הנהיגה, וייסע בהתאם לחוק ולתנאי הדרך. במקרים קיצוניים, פשוט הפסיקו את הנסיעה באמצע. עדיף להיגרר לקמפ סמוך ולבקש שם שידאגו לכם לנהג אחר, מאשר לקחת סיכון עם החיים שלכם.

הדרך הטובה ביותר להימנע מכך (או לפחות לצמצם את הסיכון למינימום האפשרי) היא להזמין מונית מראש עם נהגים מקצועיים ואמינים, כאלה שזו העבודה שלהם. בניגוד ל"חאפרים" שבדרך כלל נמצאים ביציאה ממסוף הגבול, נהגי מוניות שזהו מקצועם אינם ממהרים לנסיעה הבאה, ועובדים עם סידור עבודה קבוע. גם הרכבים שהם נוסעים עליהם חדישים ובטיחותיים יותר, משום שמדובר בתחנת מוניות עם משאבים גדולים יותר.

כדי למצוא נהג כזה, אנחנו ממליצים להזמין אונליין דרך אתר סיני וייבס שמציע שירות של הזמנת מונית ממסוף הגבול בטאבה ועד מקום האירוח ובחזרה, במחיר קבוע מראש ועם תחנת מוניות מסודרת.

אקלים ומזג אוויר

סיני היא מדבר, ובמדבר חם. מאוד. בחודשי שיא הקיץ (יולי-אוגוסט) מדובר על טמפרטורות שנושקות ל-40 מעלות לאורך היום, ולעתים אף למעלה מכך. נכון, יש את הים האדום במרחק נגיעה כדי להצטנן, אבל בין לבין עדיין מדובר בשמש חזקה שעלולה לגרום לנזק אם לא מתגוננים מפניה.

בצד השני של השנה, גם בחורף קר מאוד. באזור החופים לא תיתקלו בקור שאנחנו לא מכירים מישראל, אבל אם היעד שלכם הוא ההרים (והחורף הוא עונה טובה לטייל בהם), כבר מדובר על טמפרטורות שצונחות לכיוון 0 מעלות בשיא החורף. בגובה של 2,500 מטרים מעל לפני הים, הקיץ הוא רק אורח לרגע.

מה אפשר לעשות?

מפני השמש אנחנו יודעים איך להתגונן, וחשוב מאוד לא לפסוח על אף סעיף – שתיה מרובה של מים, קרם הגנה, משקפי שמש, כובע ושהיה בצל בשעות החמות.

אם אתם מתכננים טיול לסיני בחורף, אל תשכחו לארוז בגדים חמים בכל הגזרות – גרביים, מכנסיים, חולצות, כובע גרב ושמיכות. אם היעד שלכם הוא ההרים, הציוד ממילא נסחב על גבי גמלים לאורך כל הדרך, כך שאין מה לחשוש משקל התיק. כוויות קור אינן פחות חמורות מכוויות חום, ואתם לא רצים להתנסות בהן.

בכל מקרה, בחורף או בקיץ, אל תחשבו אפילו לנסוע לסיני בלי לערוך ביטוח נסיעות מתאים. בין אם מהתייבשות או מכל סיבה אחרת שתזדקקו לה – פינוי וחילוץ מסיני זו משימה מורכבת מאוד, ועריכת ביטוח מתאים תכסה אתכם ותסגור לכם את הפינה הזו. בנוסף, ביטוח נסיעות לספורט אתגרי יכסה אתכם גם אם אתם מתכוונים לצלול או לבצע פעילות ספורט ימים אחרת. זה לא המקום לחסוך בו.

הים האדום

מעבר ליופיו המדהים, גם מעל וגם מתחת למים, הים האדום גם טומן בחובו לא מעט דברים להיזהר מפניהם. הראשון הוא שוכני הים החיים בתוכו, שרובם ככולם יפהפיים ולראות אותם מקרוב זה כיף גדול, אולם יש ביניהם כמה שצריך להישמר מפניהם. היתקלות בדג ארסי או עוקץ יכולה להסתיים במקרה הטוב בכאב חד ולא נעים, ובמקרים חריגים אף במוות או פציעה קשה.

מעבר לשוכני הים, גם הים עצמו לא תמיד רגוע. הרוחות החזקות שיורדות מן ההרים הופכות את הים האדום לגלי וסוער לא מעט ימים בשנה, וזה יוצר סכנת היסחפות ואף טביעה לשחיינים לא מיומנים מספיק.

מה אפשר לעשות?

ראשית, להכיר את שוכי הים האדום וכמובן לזכור שאנחנו האורחים בו. לא להתקרב ולא לגעת באלמוגים או דגים (בלי קשר למידת הארסיות שלהם) – זה גם עלול לפגוע במארג האקולוגי של הים וגם להסתיים במפגש לא נעים. שוכני הים לא יעקצו ולא יתקפו אם הם לא ירגישו בסכנה, ולכן פשוט שמרו על מרחק והסתפקו במראה שלהם. המינים הארסיים והמסוכנים יותר הם אלמוגי האש הצורבים, וכן דגים כמו מחבטן הסנפירים, אבנון, זהרון, סיכנים, וקיפודי ים.

בנוגע לסכנת הטביעה וההיסחפות, הכלל החשוב ביותר הוא תמיד לשמור על קור רוח. נכון, זה לא פשוט כאשר הים סוחף אותנו, אבל צריך לזכור שבמקרה הגרוע אנחנו ניסחף למרחק של כמה עשרות מטרים מהחוף, ואז נחזור לצוף. אין כמעט סכנת מערבולות של ממש בים האדום.

חשוב מאוד לא לנסות להיאבק בזרם ובגלים כי זה יתיש אתכם עד שלא תוכלו לשחות בחזרה. שחיינים טובים ומנוסים יכולים לנסות לשחות לאחד הצדדים – כלומר ב-90 מעלות לכיוון ההיסחפות – ואז לתפוס "טרמפ" על הגלים החזרה לכיוון החוף. מי שאינו מצטיין בשחייה מוטב שפשוט יישאר לצוף עד שהסחף ייפסק.

בכל מקרה, היו מודעים ליכולותיכם ואל תנסו לשחות רחוק מידי אם אתם עייפים, תחת השפעת אלכוהול או סמים או בשעת החשיכה. כמובן שמוטב להימנע בכניסה לים גלי במיוחד או סוער, בכל שעות היממה. אם יש בנמצא חגורת הצלה, שימו את האגו בצד ולבשו אותה. היא עוזרת מאוד לשמור על כוחות בתוך המים.

מלכודות תיירים

כמו בכל מדינה, בטח במדינות העולם השלישי, מלכודות תיירים אורבות בכל פינה. מניסיונות למכור לכם דברים שערכם נמוך במחיר מופקע, דרך הקפצת מחירי הנסיעות, שירות ששילמתם בעבורו ולא קיבלתם ועד עוקץ של ממש כמו כרטיס SIM ריק או המרת כספים מזויפים.

התופעה אמנם קיימת, אבל היא ממש לא מאפיינת כל את נותני השירות בסיני. רבים מאוד מהם הם אנשים טובים ואמינים, שהתיירות היא פרנסתם ושמם הטוב חשוב להם. אצלם תקבלו שירות אמין ומקצועי והם גם ישמחו לסייע בכל בעיה אחרת, גם אם אינה קשורה ישירות לתחום שלהם.

מה אפשר לעשות?

קודם כל, להכיר את נותני השירות האמינים. אפשר לעשות את זה דרך המלצות מחברים, בקבוצות פייסבוק וגם לקרוא עליהם כאן באתר. בכל מקרה הפעילו הגיון בריא ואם המחיר נראה לכם גבוה מידי, פשוט אל תשלמו ועברו לנותן שירות אחר. אין בעיה גם להתמקח על המחיר, זה חלק מהעניין בסיני. כמובן הקפידו לעשות זאת בכבוד ולא בזלזול.

הדרך הכי טובה לצמצם למינימום ניסיונות עוקץ, היא לסגור כמה שיותר עניינים מראש: מלון, חבילת גלישה, מונית, אטרקציות וכדומה.

כבר המלצנו לכם על שירות הזמנת המוניות של סיני וייבס – אפשר למצוא אותו כאן.

חבילות גלישה גם כן ניתן כיום לסגור מראש באמצעות רכישת eSIM – סים וירטואלי שנסרק באמצעות ברקוד מבלי להחליף את הכרטיס הפיזי במכשיר הסלולרי שלכם. ה-eSIM מגיע במגוון חבילות ומסלולים, בהתאם לצורך שלכם, ובמחירים גמישים על פי גודל החבילה.

ניתן למצוא באתר סיני סייט מגוון מסלולים וחבילות גלישה לכל הצרכים שלכם בסיני, במחירים משתלמים ועם תפעול פשוט ונוח. 

במקרה חירום ניתן ליצור קשר עם משטרת התיירות:

  • תחנת נואיבה – 20-693-500231+
  • תחנת דהב – 20-693-640188+
  • תחנת שארם – 20-6936-00675+
  • במקרים חריגים ניתן ליצור קשר עם שגרירות ישראל בקהיר – 20-333-21500+
בטיחות ואזהרות בסיני

כמובן, גם מלונות וחושות רצוי לסגור מראש – מקומות אירוח רבים עברו כבר מזמן למודל של הזמנות מראש, וחלקם כבר לא מקבלים אורחים ללא הזמנה כזו. הדבר נכון פי כמה בעונות השיא – הקיץ והחגים – אז סיני מלאה בתיירים ובלי להזמין מקום מראש פשוט לא יהיה לכם מקום. מוטב לעשות את זה מוקדם ככל הניתן, ולהישאר בראש שקט עד הנסיעה.

באתר סיני סייט תמצאו סקירה מקיפה של רוב בתי המלון בסיני, וכן של קמפים נבחרים בהם ניתן להזמין מקום אונליין מראש. רצוי להקדים ולהזמין מקום כאמור, ולהתחיל לספור ימים לחופשה שלכם. 

אוכל ושתייה

סיני היא לא מקום שנוסעים אליו בשביל האוכל, ולמעט מקומות בודדים האוכל בסיני הוא סביר ומזין. לא איזה משהו לספר עליו בבית. אולם, בלי קשר לאיכות האוכל יש בחלק מהמקומות בסיני מספר בעיות שמקשות לעתים על אחזקות ושמירתו בתנאים הולמים, כמו בעיות ברשת החשמל ותנאי מזג האוויר.

רוב המקומות בסיני, בוודאי בתי המלון אבל גם ברוב הקמפים, כבר התגברו על הבעיות הללו ועדיין חשוב להיות מודעים אליהן ולא לאכול משהו שנראה או מריח לכם לא טרי. כמו כן, כדאי לשאול ולקבל המלצות ממטיילים אחרים על מסעדות ומקומות טובים לאכול, ובהחלט יש כאלה בסיני.

חשוב יותר לא לשתות בשום אופן את מי הברז, וזה נכון לכל מקום בסיני, כולל המלונות הגדולים. שתו מים (ואפילו צחצחו שיניים בבוקר) רק מבקבוקים סגורים ולא משום מקום אחר. רוב בתי המלון יניחו לכם בחדר בקבוק מים מינרלים חדש סגור בכל יום (ואם תרצו יותר מאחד פשוט בקשו), ובכל מקום אפשר לקנות בקבוק מים קרים בלירות בודדות.

הצקות והטרדות

הגאות של המטיילים בסיני לצערנו הביאה איתה גם תופעה של הצקות והטרדות של נשים, גם בקמפים וגם בערים כמו דהב ושארם. לא מדובר בתופעה נרחבת ממש, אבל למרבה הצער כבר קרו מקרים של הטרדות מיניות בוטות ואף אונס נשים, לאחר שסוממו בחומרים מטשטשים. זה יכול לקרות בקמפ, במלון ואפילו בנסיעה במונית.

נדגיש שוב כי לא מדובר בסכנה של ממש שצריכה למנוע מנשים לנסוע לסיני, ורוב נותני השירות והמקומיים הם אנשים טובים. ועדיין, מדובר במקום לא מוכר ולכן חשוב יותר להיות ערניים ולהקפיד על מספר כללים.

מה אפשר לעשות?

העדיפו להסתובב בקבוצות ולא לבד, רצוי קבוצות מעורבות של נשים וגברים. אם אישה מסתובבת עם גבר, או בקבוצה, איש לא יטריד אותה בנוכחותם. אם אתן נוסעות לבד, נסו להצטרף למטיילים אחרים בגבול לטובת הנסיעה.

אל תצאו לסיורים וטיולים לבד. המקומיים יכולים להציע לכן "טיול שקיעה" או "טיול כוכבים", שניהם יכולים להיות נהדרים אבל צאו אליהם בקבוצה ולא לבד.

נעלו את החדר / חושה שלכן תמיד ואל תאפשר לאיש שאינכן מכירות להיכנס. היחיד שיכול להיכנס לחדר במלון הוא המנקה, וגם זה כאשר אתן מחוץ לחדר.

אל תשתו שום דבר מבקבוק פתוח של מישהו אחר. כבר קרו מקרים של החדרת חומר מטשטש לבקבוקים, ולכן הקפידו על בקבוק אישי שיישאר ברשותכן כל הזמן.

בכל מקרה שבו אתן מרגישות לא בנוח, פנו מיד לבעל הקמפ או לקבלה במלון. רוב בעלי המקומות בסיני לא יאפשר מקרים כאלה אצלם משום שזה פוגע אנושות בתיירות וכתוצאה מכך בפרנסה. במקרים חריגים במיוחד פנו למשטרת התיירות.

מספרי טלפון שכדאי שיהיו אתכם בכל מצב כאשר אתם בסיני:

  • מספר מוקד החירום של ביטוח הנסיעות שלכם (מומלץ לערוך ביטוח בחברה שיש לה מוקד שפעיל גם בוואטס אפ, זו אופציה הרבה יותר זמינה בסיני ובחו"ל בכלל)
  • המנהל התורן במסוף הגבול בטאבה (אם מתרחשת תאונה במקום קרוב לגבול, שווה לעדכן גם אותם, ייתכן והם יוכלו לסייע) –  050-9753976
  • מרכז המצב של משרד החוץ (לדיווח על מקרים חריגים) – 02-5303155
  • שגרירות ישראל בקהיר – 20-333-21500+

חופשה נעימה ובטוחה בסיני!

Sending
User Review
0 (0 votes)

שתפו עם חברים ותראו מה הם אומרים

האתר סייע לכם? לייק בפייסבוק ישמח אותנו! 👍😃

דילוג לתוכן